Filozofie. Atat si nimic mai mult.

Profesor. Incompetent. Elev. Stupid. Materie. Nimic. Ora. Pierdere de timp. Pauza. Miracol. Nota. Iluzie. Catalog. Grup de iluzii. Laborator. Abator. Filozofie. Aiureala. Logica. Plictiseala. Chimie. Ciorba. Matematica. Calculator. Informatica. Buton. Romana. Lipsa verbului. (doar cateva cuvinte pot sa exprime mult mai mult decat o fraza cu verb).

 

 

 

Filozofie clasica:

 

 

 

            Primul si primul lucru care ar trebui dezbatut este ratiunea. Desigur primul lucru dezbatut ar trebui sa fie univerul, dar incepem din perspectiva omului. Ratiunea exista? Asa se pune prima intrebare… restul tot ceea ce s-a creeat de aici pleaca. In principiu, logic ar fi ca ratiunea sa existe. Explicatie: ratiunea exista atata vreme cat a creeat ceva (fie vorba chiar si despre o iluzie). Ratiunea in general creeaza, are imaginatie cum se spune. Desigur imaginatie are, dar aceasta imaginatie este fructificata in general material astfel aparand o noua problema. Ce este materia? Raspunsul la aceasta intrebare va veni la finalul aceste carti. Cert este oricum ca materia trebuie sa existe, ca sa poata sustine o iluzie (ratiunea).

            Imediat veti intreba, pe buna dreptate, ce este gandirea? Gandirea este tot una cu ratiunea? Evident ca nu. Gandirea si ratiunea sunt lucruri diferite. In principiu gandirea este produsul (rodul) ratiunii intr-un anumit moment de timp. Acum ajungem desigur la o mare problema, timpul exista? Timpul in principiu nu exista, este doar o constanta in capul nostru. Acum veti spune… da dar soarele rasare si apune aproape in acelasi moment la doua zile consecutive. Corect, soare este un element constant… dar acesta depinde de viteza de rotatie a Pamantului in jurul propriei axe. Daca aceasta viteza ar fi variat inconstant, atunci soarele ar rasari si ar apune haotic. Am ajuns insa la o noua problema, am definit viteza in functie de timp. Asa este logic viteza este o functie de timp. Acum intreb… daca timpul este o functie imaginara, viteza cum este? Viteza totusi se poate pune in evidenta in univers. Ce vreau sa spun? Faptul ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui cu o viteza constanta este un lucru cert. Si totusi se prea poate ca viteza sa nu existe, dar daca viteza nu exista exista miscare? Aici ajunge prima mare problema, viteza nu poate fi inca definita, fiindca ea este o functie bazata pe o perceptie. Pana sa putem definii viteza ar trebui sa definim perceptia, dar acest lucru inca nu este posibil. Mai avem foarte multe de definit inainte de perceptie.

            Primul lucru care trebuie definit este universul. Universul, spatiul in intinderea sa totala trebuie sa existe, chiar daca este alcatuit din materie. Este foarte clar ca el ar exista si daca ar fi alcatuit din vid, sau ar fi intr-o gaura neagra. Asadar universul ca dimensiune exista. Am precizat spatiu. Acum spatiul si timpul sunt in general notiuni care ne definesc… dar daca timpul nu ar exista spatiul exista? Bun, dar spatiul am stabilit ca nu este functie de materie, ci materia este imprastiata in spatiu, asadar spatiul exista. Da spatiul este o realitate. Imi cer scuze, dar am omis un lucru esential… nu se poate da timpul inapoi, atata vreme cat nu exista timp. Revenim la teorema universului. Ei aici este problema. Universul contine materie, asa ajungem sa discutam despre Calea Lactee si alte lucruri, de exemplu Pamant. Bun continuarea este strans legata de afirmatia de baza, materia exista? Cum am sugerat ca acest lucru il voi dezbate la finalul cartii, momentan nu avem un raspuns la aceasta intrebare. Vom incerca sa dezbatem aceasta situatie momentan fara a avea un raspuns (desigur asa pare ca ne complicam, dar asa este ratiunea se complica singura).

 

 1. Lipsa Existentei Materiei.

In acest caz situatia se complica putin. Sa demonstrezi ca materia nu exista este destul de complicat si unii ar spune imposibil. Ei foarte bine, ajungem la prima contradictie acum. Daca materia nu exista… asa cum am precizat in acest caz, ce sustine ratiunea? In consecinta ne contrazicem logic fiindca nu ar fi nimic care sa mai sustina ratiunea. Ajungem intr-o problema aparent complicata. Presupunem in continuare ca ratiunea (contrazicandu-ne la punctul anterior) nu exista. In acest caz ajungem la concluzia simpla si clara ca nu exista decat un singur lucru Universul (Spatiul). In acest caz tot ceea ce este materie devine o iluzie cel putin si nu exista. Daca materia nu exista nici ratiunea nu exista. Pana acum pare un rationament logic si v-ati gandi ca este doar o metoda de reducere la absurd ca ratiunea, materia nu exista. Ei bine aici apare prima problema, metoda reducerii la absurd este una logica (creeata de ratiune). Asadar nu poti rezolva o problema prin ea insasi, nu se poate demonstra ca ratiunea nu exista prin ratiune, acest lucru este imposibil. Asadar nu putem nega sau afirma cu certitudine ca ratiunea si materia exista fiindca nu pot fi explicate logic.

      In cazul in care materia nu exista, cum am mai spus nici ratiunea nu exista. In acest caz nimic nu poate sa existe, exceptand spatiul (universul). In acest caz nu este prea mult de explicat decat faptul ca tot ceea ce traim este o iluzie. A venit momentul sa definim si cuvantul iluzie, fiindca a tot fost folosit. Iluzia este o actiune/un obiect, care in ratiune exista, dar in realitate nu. Asadar tot ceea ce cunoastem noi nu exista. Acum sigur imi veti spune ca tot ceea ce se vede exista. Acum a venit momentul sa definim si perceptiile. Exista 5 simturi: vaz, auz, simt (pipait), miros si gust. Aceste simturi sunt interpretate in ratiune, de gandire desigur si formeaza perceptiile. Asadar o sa va intrebati, perceptiile ne inseala? Este foarte posibil, nu exista nimic care sa controleze aceste perceptii. Absolut nimic. Poate ca eu vad un pic mai mare aceste litere decat cel care citeste acum. Sau poate negrul asta cu care scriu, este mai negru la mine decat la alcineva. Da, o sa imi spuneti ca exagerez. Nu exagerez deloc. Asadar este foarte probabil ca ratiunea si materia, doua elemente strans legate sa nu existe si daca este asa nu avem cum sa ne opunem.

      As mai vrea inainte sa trec la a doua posibilitate, sa definesc logica. Desigur am utilizat cuvantul logic pana acum si nu l-am definit clar. Logica este o stiinta, o aplicare a ratiunii, a unei parti din ratiune a gandirii dupa anumite criterii si principii. Criterii si principii denumite desigur criterii si principii logice. Aceste principii nu pot fi si nici ele demonstrate, sunt luate ca atare, postulate. Ratiunea nu permite ce nu este logic. Asadar logica a a aparut ca o necesitate. Aceste lucruri fiind definite putem merge la cealalta posibilitate.

 

 1. Materia Exista.

 

 

Ei bine in acest caz lucrurile se complica foarte mult. Daca materia exista cu adevarat ea este un lucru pur, indefinibil. Asadar este o alta privire, materia exista si in acest caz si ratiunea exista, fie ea si ca o iluzie, fiindca materia sustine ratiunea. Asadar putem defini ca existente toate galaxiile, stelele, Soarele galaxiei noastre si Pamantul.

Inainte de a continua cu teoria as vrea sa mai deschid o paranteza. Timpul se poate sa existe, dar este putin probabil. Singura explicatie pentru timp este urmatoarea: Exista o succesiune de evenimente in general, pe Pamant sau in Univers care se petrec simultan sau nu. Asta ar fi singura dovada ca timpul exista. Problema care se pune este ca de la acest punct, de la aceasta succesiune pana la existenta timpului este cale lunga. Asadar timpul va fi tratat ca fiind si el o „perceptie” umana.

Materia am stabilit ca exista. In acest caz se poate ca si ratiunea sa existe, atata vreme cat este sustinuta de materie. Asadar aici apar doua posibilitati:

 1. Ratiunea nu exista.
 2. Ratiunea exista.

 

 1. Ratiunea nu exista

Aceasta teorie o abordez prima fiindca este foarte simpla. Ratiunea nu exista si atunci tot ceea ce face omul pe Pamant este o „iluzie”. Acum desigur o sa vina intrebarea, se poate ca ratiunea sa fie o iluzie, daca ea nu exista? Daca ea nu exista atunci omenirea nu exista nici ea, asa ar parea cel mai logic rationament. Acest rationament insa nu este neaparat valid. Ratiunea se prea poate sa fi existat candva, sa genereze aceasta iluzie umana si apoi sa fi disparut, iar acest fapt ar face explicabila existenta noastra. In introducere s-a prezentat existenta ratiunii. In principiu ratiunea exista, insa este si posibilitatea ca ea sa nu existe, nu se paote dovedi acest lucru rational. Existenta ratiunii poate fi dezbatuta doar pur teoretic.

 

 1. Ratiunea exista.

Aceasta situatie coplica mult lucrurile. Daca ratiunea exista, atunci ea trebuie definita. Pana acum am folosit notiunea de ratiune si nu am definit-o. Ratiunea este suma tuturor proceselor de prelucrare a informatiei (obtinuta prin perceptii). Asadar ratiunea este prelucrarea perceptiilor. Ratiunea in sens larg este un pic mai complicata. Ratiunea este in mare alcatuita din trei componente ce prelucreaza informatia. Cele trei componente sunt: constientul, subconstientul si sufletul. Unii considera ca Sufletul este in Subconstient. Eu consider ca este o parte separata, care se manifesta diferit de subconstient. In primul rand trebuie precizat ca toate cele trei lucreaza in paralel in general, cu cateva exceptii. Sunt momente cand sufletul nu lucreaza, sau cand constientul nu lucreaza (cand dormi). Subconstientul insa lucreaza non-stop.

      Trebuie sa luam pe rand cele trei categorii. Pana atunci am sa fac o descriere generala. Subconstientul si Sufletul sunt independente in ratiune de constient. Mai precis ceea ce controlam este doar constientul, restul ne controleaza pe noi. Informatia, perceptiile sunt asimilate simultan de constient si subconstient, sufletul percepe si el, dar la el in general informatia ajunge cel mai greu. In general cele trei parti se influenteaza reciproc. Subconstientul este putin influentat de suflet, dar in mare parte el nu este influentat de nimeni. El controleaza sufletul si costientul. Sufletul insa are o oarecare independenta, pe care constientul nu o are.

      A venit momentul sa le luam pe rand.

      1. Constientul.

      Costientul reprezinta partea primara, controlabila a ratiunii. Constientul ne ajuta in general in deductii logice, sau la calcule matematice 2+2 = 4. Ceea ce este foarte interesant este faptul ca 2+2 numai in constient fac 4, in subconstient pot sa dea orice valoare, iar in suflet nu da nimic, poate doar multimea vida.

      Constientul poate fi controlat de subconstient si suflet, dar acest lucru nu se intampla permanent. Sunt insa momente (momentul este o anumita succesiune de evenimente care coincid sau sunt succesive, fiindca nu putem defini momentul ca o functie de timp… asta doar in ideea ca timpul este si el parte din ratiune, ca si inchipuire) cand subconstientul si sufletul controleaza constientul alternant. Aceste combinatii sunt insa rare si se petrec in momente esentiale in general. Constientul se dezvolta enorm prin cunoastere si prin repetitie. Invatam sa vorbim, repetand cuvintele de la altii. Constientul evolueaza pana in momentul mortii. Nimic nu ramane la fel nici aici. Constientul este in general prima parte a ratiunii care percepe, dar prima care raspunde poate fi si subconsitentul in unele cazuri. Constientul este responsabil si pentru alte multe lucruri. Uneori acesta este oglinda subconstientului. Subconstientul „arunca” visul, desigur visul cu ochii deschisi si constientul il preia cazand in general in el. Sunt situatii cand visul ramane in subconstient si acest este visul care se petrece in somn, motiv pentru care uneori nu stii ceea ce ai visat, sau uiti foarte repede. Asadar vine momentul sa definim si visul. Visul reprezinta o imagine (insiruire de evenimente, de fenomene) ce se petrece intr-un spatiu determinat sau nu. Visul cum am spus mai sus este de doua feluri: constient si subconstient. Ambele pot ajunge in constient si pot produce chiar efecte, dorite sau nedorite.

Reclame

9 răspunsuri to “Filozofie”

 1. raduku21 Says:

  Urmeaza sa fie continuata aceasta minunata descriere:D

 2. Lysha Says:

  nici n-am citit.
  e cam lung, nu crezi? ;;)
  dar oricum, e al 7-lea comentariu!

 3. raduku21 Says:

  E da… ce lene ai tu… :)) si gandeste-te… ca am terminat nuvela… deci va fi continuat:D.. acest text va fi continuat 🙂

 4. raduku21 Says:

  La ratiune poate putini viseaza. Mai putini oameni ratiunea o cunosc. Constientul… nu stiu daca am mai spus, defineste un caracter, defineste si ceea ce numesc eu materialist. Materialistul este persoana ce se defineste desigur prin materialism. Hai sa facem un joc de cuvinte. Materialismul este curentul… de opinie… hai sa spunem asa, desi nu este deloc corect… curentul care tanjeste dupa materie. Va avertizez ca materia se distruge. Un BMW se va distruge la un moment dat… asa-i materia, perisabila.

  Credeti ca puteti ajunge cu usurinta in constient? Credeti ca toti cunoastem constientul? Ei bine aflati ca nu. Constientul la prima vedere este foarte clar. in profunzime devine neclar. Ceea ce nu este clar la constient este ceea ce numesc eu limita. Limita reprezinta marginea acestuia, granita intre constient si subconstient. O sa intrebati de ce este neclara limita. Uite… incepem sa visam… cand s-a oprit constientul? cand a inceput subconstientul? Este imposibil de stiut. Uite un alt exemplu… cineva iti da o veste proasta. Te enervezi si iti iesi din fire. Cand se termina constientul? Cand incepe subconstientul? O sa spuneti, cand te enervezi… ei poate nu e chiar asa. Te enervezi treptat, chiar daca efectul apare brusc.

  Trecand si peste aceasta etapa. Ajungem la automatismul constientului. Ei, aici intervine logica (nu mai definesc acesta stiinta fiindca este clar ce este). Logica ne spune ca doi plus doi fac patru. Ei bine… acesta este un automatism… aparent nu candesti cand aduni doi plus doi. Va intreb… doi plus doi pot face cinci? Unii nu pot sa iasa din logica si mi-ar spune ca nu se poate…eu va spun ca se poate. Orice se poate. Asadar constientul are si alte automatisme… cum ar fi chiar vorbitul. Rar iti mai scapa cate un cuvant. In mare parte cuvintele vin singure…. la foc continuu … automat.

  Mai avem de stabilit doar relatiile dintre constient subconstient si suflet si terminam cu acest constient minunat.

  Constientul transmite informatii directe catre suflet si subconstient, dar asta nu se petrece tot timpul. Catre suflet transmite mai rar si mai putine informatii. Cele mai multe le transmite evident subconstientului.

  Constientul (o sa imi spuneti ca are rol de marioneta… uneori are…) este controlat si subordonat sufletului si subconstientului. Subordonarea subconstientului se petrece mai des… uneori cu impact major. Subordonarea sufletului este mai rara, dar cu un impact devastator. Rar… aproape niciodata constientul nu se subordoneaza ambelor, sufletului si subconstientului. Daca acest lucru s-ar intampla si constientul sa spunem cedeaza acestor forte, se pierde echilibrul ratiunii si se ajunge imediat la nebunie si delir.

 5. sophie baudelaire Says:

  oamenii si ridicolul. trista individualitate si inutile cuvinte ce se perinda ca un nesfarsit preludiu la un pseudo-tratat al cunoasterii apriorice. problema e ca nu ma pot opri a ma intreba: de ce?

 6. raduku21 Says:

  Depinde cum privesti. Oamenii considera doar niste vorbe inutile fiindca acest text se refera la partea comuna a ratiunii. Am uitat sa precizez in text…. faptul ca ratiunea are o parte comuna la toti oamenii. TOTI avem un egoism comun… si multe lucruri intr-o anumita masura in comun. Unii au insa un egoism mai dezvoltat…. dar toti avem un egoism minim. Oamenii si ridicolul s-au creat in urma acestui egoism… individul se priveste doar pe sine. Suntem intr-o lume in care suntem inconjurati de oameni, dar traim in singuratate. Suntem intr-o multime singuri. Asa s-a creat un ridicol… si asa se creeaza neintelegerile intre oameni care evolueaza tot mai diferit. Ratiunea comuna se pierde… se descompune… facand loc unui alt fenomen… globalizarea comuna… multi gandesc intr-un fel astazi doar pentru ca asa gandesc si altii…

 7. raduku21 Says:

  Si as vrea sa mai adaug inca un lucru. Sufletul…. ca si subconstientul nu il poti cunoaste cu adevarat…. poti presupune din ceea ce este alcatuit. Sentimentul nu il cunoastem. Sentimentul este un lucru foarte complex… care controleaza temporar constientul…. este un fel de impuls daca vrei. Ratiunea o cunoatem filozofic in forma aceasta fiindca nu o putem cunoaste prin intermediul sufletului. Probabil ca daca am cunoaste ratiunea prin suflet am vedea sentimente… si multe iluzii. Nici prin filozofie nu garantez ca nu vedem iluzii in ratiune…. ca sa spun altfel… despre ratiune stim totul si de fapt nimic.

 8. Anonimus Says:

  ce e necesar sa stii si ce vrei sa stii aceste intrebari nu ti le pui?ca ce e necesar adesea nu vrem sa stim ce nu e mereu trezeste interesul
  PS traieste viata sau visul?

 9. raduku21 Says:

  Toata lumea isi pune intrebari. Este complicat sa spui ce e necesar sa stii si ce nu… cu cat stii mai mult cu atat este mai bine. 😀 Ce vreau eu sa stiu? Eu vreau sa stiu daca toate valorile si toata stiinta si tot ceea ce crede omul este adevarat… pentru noi este adevarat… dar totusi… nu uita matematica pleaca de la 6 axiome parca… aceastea nu se pot demonstra. Daca sunt false cele 6… atunci toata teoria matematicii se prabuseste si va antrena cu ea si alte stiinte (fizica, informatica, chimia). Este complicat… da in mod normal vrem sa stii numai ce ne starneste interesul… dar sunt momente cand trebuie sa stim si lucruri care ne deranjeaza.
  In ceea ce priveste alegerea intre vis si viata. E o alegere imposibila. Viata este vis si visul este viata. Stiu nu este un raspuns prea clar… dar da trebuie sa traiesti si visul si viata. Clar. Daca totusi ar trebui sa aleg intre cele doua… care sunt la limita… probabil ca as alege sa traiesc viata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s